Logo

PRZEDSZKOLE PUBLICZNE
NR 34 W RZESZOWIE

godlo

Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.

Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!

Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

30 października w ramach realizacji innowacji „Małymi stópkami po Rzeszowczszyźnie” oraz projektu „Pyszny sposób na nudę, czyli… przedszkolna książka kucharska” dzieci z grupy III i VI uczestniczyły w zajęciach kulinarnych o kiszeniu kapusty. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Dzieci już to wiedzą.

W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały z pomocą Pań. Następnie poszatkowaną kapustę wrzucały do beczki i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu 😀

Oprócz kiszonej kapusty powstał równie pyszny sok jabłkowo-gruszkowo-marchewkowo-buraczany, który był tak pyszny, że nie doczeka do zimy!

Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań, a zajęcia wywołały uśmiechy na wszystkich twarzach, nie tylko dzieci 😀 😀 😀

Zamknij menu
Skip to content