Dzieci z pracowni VII i VIII w ramach programu „Zdrowo jem, więcej wiem” wzięły udział w zajęciach p/h „Dobre i złe składniki w naszym pożywieniu”. Wprowadzeniem do zajęć była krótka rozmowa na temat preferencji żywieniowych dzieci, a następnie pogadanka na temat najważniejszych składników pożywienia: białka, węglowodanów i tłuszczów. Dzieci zapoznały się z ich rolą w naszym organizmie oraz występowaniem w produktach spożywczych. Podczas zajęć przedszkolaki zrozumiały, dlaczego nie powinno się jadać niektórych produktów – ze względu na zbędne i szkodliwe substancje w nich występujące tzn. zły cukier, zły tłuszcz, sztuczne substancje. Dzieci potrafiły wskazać źródło ich występowania na podstawie ilustracji. Ponadto, zapoznały się z rolą i występowaniem w pożywieniu wapnia i witaminy C. Przedszkolaki rozpoznawały i segregowały do odpowiednich obręczy zdrowe oraz niezdrowe produkty. Następnie w karcie pracy rysowały źródło dobrych i złych cukrów i tłuszczów oraz źródło witaminy C i wapnia. Podsumowaniem zajęć było wykonanie pracy plastycznej „Zdrowo i kolorowo na moim talerzu”. Na koniec wszystkie przedszkolaki zgodnie stwierdziły, że zdrowe produkty sprzyjają naszemu zdrowiu i są niezbędne w naszej diecie, a tych niezdrowych należy unikać.
- 27 lutego 2020
- Przedszkole / Przedszkole promujące zdrowie