Europejski Dzień Śniadania
24 kwietnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno być obowiązkowe
i dokładnie przemyślane pod kątem składników. Śniadanie jest ważne do tego
stopnia, że… ma nawet przypisane w kalendarzu swoje święto. Europejski
Dzień Śniadania obchodzony jest już dziś – 24 kwietnia, w tym roku pod hasłem
„Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast).
Śniadanie to bezsprzecznie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien
dostarczyć mnóstwo energii. Jednak ze względu na brak czasu i wieczny pośpiech,
coraz częściej zastępujemy go dzieciom szybkimi “płatkami” czy zjedzoną
drożdżówką/kanapką mleczną w samochodzie w drodze do przedszkola. 24 kwietnia
warto jednak zjeść porządne i smaczne śniadanie, celebrując tym samym ten
wyjątkowy dzień.
Śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi
całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa,
produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz
wapń.
Śniadanie może być słodkie lub wytrawne – ważne, żeby było zjedzone. Nie ma też
problemu z tym, aby je urozmaicić, ponieważ jest wiele przepisów, które pyszne i
pożywne śniadanie pozwolą nam wyczarować już w kilka chwil.
Pamiętajcie o konkursie “Pyszny sposób na nudę, czyli… przedszkolna książka
kucharska” , w którym czekamy na przepisy i zdjęcia gotujących przedszkolaków
(być może te z dzisiejszego śniadania). Wysyłajcie je na adres:
kulinarny.pp34@gmail.com
Więcej szczegółów w aktualnościach na stronie naszego przedszkola.
A oto kilka propozycji na rodzinne celebrowania tego wyjątkowego
dnia:
Kanapki z pastą z makreli
Składniki:
chleb z ziarnami słonecznika
masło bądź inne smarowidło
2 jajka
1 wędzona makrela
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki ziaren słonecznika.
Sposób przygotowania: jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Makrelę
oczyść ze skóry i ości, oddzielone mięso włóż do miseczki. Jaja i cebulę dymkę
drobno posiekaj, wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami Ramy, dodaj makrelę. Posmaruj
pieczywo, a na kromki chleba nałóż pastę rybną , a następnie posyp je siekanym
szczypiorem i ziarnami słonecznika.
Pankejki – przepis podstawowy
Składniki:
mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – 1/4 łyżeczki
cukier – 1 łyżka
mleko – 1 szklanka
jajko – 1 szt
masło/olej – 1 łyżka
olej – do smażenia, ok. 2 łyżki
syrop klonowy, dżem, owowce itp. – ulubione dodatki do podania
Sposób przygotowania: W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego
masła/oleju. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki
wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia
spożywczą i odstaw na 15 minut- godzinę). Po tym czasie na patelni rozgrzej
odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę
za jednym razem 4 placuszki. Smaż z obu stron, na złoto.Placuszki podawaj na
ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.
Twarożek z gruszką i miodem
Zamiast sklepowych jogurtów owocowych, które z owocami nie mają nic wspólnego,
a króluje w nich cukier i barwniki , zaproponuj dziecku zdrową alternatywę. Ciężko
wymagać, aby maluchy z radością zajadały się jogurtem naturalnym, dlatego trzeba
im przygotować coś owocowego.
Do miseczki przełóż serek wiejski lub jogurt naturalny, dodaj pokrojoną w kostkę
gruszkę i łyżeczkę miodu . Wszystko razem wymieszaj. W ten sposób zyskasz słodki
smak pożądany przez dziecko, a przy tym zaserwujesz mu porcję zdrowia.
Jajeczne serca
Dzieci zwykle bardzo lubią parówki . Jeżeli twoja pociecha również należy do ich
fanów, można coś z tym zrobić. Kupuj parówki bardzo wysokiej jakości, zawierające
co najmniej 90% mięsa i minimum wody i sztucznych dodatków. Lepiej też, żeby nie
stanowiły podstawy jadłospisu dziecka. Jednak od czasu do czasu parówka nie
zaszkodzi.
Składniki:
2 parówki wysokiej jakości
2 jajka, pomidor
pół papryki żółtej
szczypiorek
kilka liści sałaty
kilka rzodkiewek
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania: Parówki natnij wzdłuż na pół, zostawiając po jednej stronie
nie przekrojoną końcówkę. Wywiń parówkę przekrojoną stroną do zewnątrz i zepnij
końcówki wykałaczką, formując kształt serca. Podsmaż przez chwilę parówkę na
patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy łyżeczka).
Do środka „serca” włóż pokrojoną w kostkę paprykę i pomidor. Wbij do środka jajko,
smaż przez chwilę i przełóż na drugą stronę. Wyłóż jajeczne serce na talerz i posyp
szczypiorkiem. Podawaj z ciemnym pieczywem i surówką z sałaty, rzodkiewki i
szczypiorku z jogurtem naturalnym.
Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami
Gofry niekoniecznie kojarzą się ze zdrowym posiłkiem, ale wszystko jest kwestią
sposobu przygotowania i doboru produktów. Gdy masz więcej czasu rano, warto
skusić się na ich przygotowanie.
Składniki:
na gofry:
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100 ml oleju
2 szklanki mleka
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
na jabłka prażone
3 jabłka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1-2 łyżki wody
Sposób przygotowania: Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe
kawałki. Wrzuć je do garnka i podlej odrobiną wody. Gotuj do miękkości. Wymieszaj
z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić.
Przygotuj ciasto na gofry: do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy,
zmiksuj. Następnie wlej olej i mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Śniadanie pomidorowo-jajeczne
Spróbuj jeszcze jednej odsłony jajek na śniadanie, nieco innej niż zwykła jajecznica.
Składniki:
3 średnie pomidory
1 duża cebula
3 kromki chleba razowego
4 jajka
4 plasterki wędliny dobrej jakości
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju
sól
pieprz
zioła
Sposób przygotowania: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w
półkrążki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory pokrojone w kostkę.
Dopraw składniki na patelni i smaż, aż sok z pomidorów odparuje. Dodaj wędlinę
pokrojoną w paski i chleb pocięty w dużą kostkę, smaż do czasu, aż chleb się lekko
zarumieni i wbij jajka. Smaż, aż jajka się zetną. Oprósz solą, pieprzem i ziołami.
Pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną
Alternatywą dla klasycznej suchej kanapki z sera i wędliny będzie razowy chleb lub
bułka grahamka z pastą jajeczną. 2-3 jajka ugotowane na twardo pokrój na połówki i
rozgnieć na drobno widelcem. Dodaj przyprawy, posiekany szczypiorek i
rzodkiewkę .
Wszystko wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką majonezu . Posmaruj bułkę
obficie pastą jajeczną, a na wierzch połóż liść sałaty i plaster pomidora . Jest
kolorowo, smacznie, zdrowo i na pewno nie nudno.
SMACZNEGO!!!
Dominika Kiełboń